Alternativ för dig som har svårt att få lån

Blogg

Det kan vara frustrerande att försöka få ett lån och inte lyckas på grund av olika anledningar. Det finns flera faktorer som har en negativ påverkan på din möjlighet att få lån. Om du har dålig kreditvärdighet, många kreditförfrågningar, otillräcklig inkomst eller om banken anser att du har en bristande säkerhet när det gäller betalningsförmåga är det svårt och ibland nästintill omöjligt att få ett lån beviljat. Det finns dock alternativ som du kan överväga om du har svårigheter att få lån.

Ansök om lån med en medsökande

Ett av de bästa alternativen för dig som har svårt att få lån är att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. Det innebär att du ansöker om lånet tillsammans med en annan person. Det är vanligt att ange en partner eller en familjemedlem som medsökande till lånet, men en medsökande kan vara vem som helst som. Ni blir då tillsammans ansvariga för lånet och för att inbetalningarna ska ske i tid. Att använda sig av en medsökande, eller medlåntagare som det också heter, kan hjälpa till att öka dina chanser att godkännas för lånet avsevärt. Din medsökandes kreditvärdighet och inkomst tas i akt när ni ansöker om ett lån tillsammans.

Ta ett pantlån

Ett annat alternativ du kan överväga, om du inte får ett lån hos din bank, är att ta ett pantlån. Ett pantlån innebär att du lånar pengar med en säkerhet, till exempel din bil eller fastighet, som pant för lånet. För att ta ett pantlån behövs ingen kreditupplysning vilket gör att du som inte har någon inkomst, eller som har låg kreditvärdighet ändå kan ta ett lån. Det du pantsätter fungerar som en garanti för långivaren att de kommer att få tillbaka sina pengar även om du inte kan betala tillbaka lånet. Om du inte kan betala dina inbetalningar kommer pantgivaren att sälja det du lämnat i pant och behålla pengarna från försäljningen. Tänk därför på att aldrig pantsätta ett föremål som du verkligen inte vill förlora. Du får enbart lån på den summa som din pant är värd. Vill du ha ett större lån behöver du alltså pantsätta något som är värt en större summa pengar.